Fortsätt till huvudinnehåll

Höjden av fattigdom

Under min uppväxt var det inte ovanligt att vi fick ha margarin på mackan för att smöret var slut. Mjölk var en lyxvara och utomlands åkte jag första gången när jag var vuxen och tjänat ihop till resan själv. Det var heller inte ovanligt att vi fick borsta tänderna med bara vatten. Jag led aldrig av de knapra förhållandena. Vi hade istället ett överflöd av kärlek.
Nu för tiden lever jag under bättre ekonomiska förutsättningar, utan att för den skull vara rik. Så att min tandkrämstub ser ut så här beror bara på glömska.

Kommentarer

 1. Ja,tänk vilken skillnad det kan var hur man lever idag och hur man växte upp!
  Det är helt otroligt!
  Mina första 8 år så bodde vi "omodernt" dvs utedass ,vedspis och endast kallt rinnande vatten! Jösses, låter som om jag är uppvuxen i början av 1900 talet!
  Men det var just 1968 som det började hända saker i Sverige- det sk. "miljonprogrammet" gjorde så att massor av flerfamiljehus började byggas, och vi kunde flytta in i en modern lägenhet, jag glömmer det aldrig! Vattentoalett, badkar, varmt vatten i kranarna,elspis och en modern tvättstuga i källaren! För mamma måste det ha varit en dröm, hon som stått vid vedspisen och kokat tvätten! Herregud säger jag!
  Mina pojka bara ruskar på huvudet när jag någon gång försöker berätta om min barndom...
  Den går inte att jämföras med dagens liv!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Jag försöker också se till att våra barn vet hur bra de har det, själv är jag uppvuxen med en ensamstående mamma (på en liten lärarlön) upplevde inte heller att jag saknade så mycket - givetvis fanns det resor och prylar man inte kunde få, och hamburgarna serverades med rostbrödskivor och pizza var en lyx men delade på någon gång ibland, men aktiviteter som dans och ridning lyckades hon alltid se till att vi hade syrran och jag... och när vi var hos pappa någon vecka under sommaren unnade hon sig en resa med någon väninna - som "kompensation" för allt annat hon avstod under året.
  Osannolikt hur hon fick det att gå ihop, hade gärna velat veta mer hur hon lyckades och det gick till (nu när man själv är i vuxen ålder), men det tåget har ju som vi vet redan gått...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spöket på Husby säteri

En redig människa tror inte på spöken. Och jag är en redig människa. Men jag tror nog på spöken trots allt. Jag har liksom många andra förklarat udda händelser med att det är hjärnan eller omgivningen som spelat mig ett spratt. Men sen händer det där som är så udda att det inte går att förklara.
I dagarna två har jag vistats på det här slottet...


Det heter Husby säteri och ligger i slutet på en grusväg du svänger av på efter att du passerat Mogata. Vid slätbakens strand. I den östgötska skärgården. Varje sommar har jag passerat godset på min väg till mina somrars paradis i Bottna, som också ligger vid vattnet. Ett par mil från säteriet.
Här sägs det spöka.

Godsherren som här sitter i ett samtal med Correns fotochef berättade om hur han och hans fru köpte hela rasket för ett par år sedan. "Det går bra nu", tänkte jag när han sa det...

Hur som helst. Huset byggdes upp efter en brand på 1700-talet. Och alla säger att det spökar. Godsherren ville varken neka eller spä på ryktena…

Ögonbrynsfärg - hemma

Testade något jag bara tidigare bara gjort på salong. Må det bära eller brista, tänkte jag. Vad är det värsta som kan hända? Lite färg på huden utanför? Förpackningen jag köpte (Depend, 99 kronor) har jag blivit rekommenderad av andra. Jag har inget att jämföra med så jag följde deras råd.


Och så här gick det till:


Steg 1 - Titta på innehållet i förpackningen. En blandskål, en pensel, en pinne att röra med, en färgtub och en flaska med skitstarkt medel + ett larm. 
Steg 2 - Kläm ut en sträng färg från tuben, ca 2 cm. Blanda med tio droppar skitstarkt medel. Rör tills det inte är några klumpar kvar.
Steg 3 - Pensla på. Ta det lite vackert med färg på huden. Det mesta går bort, men har du otur... Pensla runt hela hårstrået. Upp och ned, fram och tillbaka. 
Steg 4 - Stå lite ledigt och vänta på att det ska bli klart. Mellan 5-15 minuter beroende på hur kraftig färg man vill ha.
Steg 5 - Torka bort med torr bomullspad. Torka en gång till med blöt pad. Sen är det klart. 


Och så här blev de…

Whoop whoop

Jag jobbar med ord. I skriven och talad form. Jag är inget skolexempel och strävar inte efter det hos mina kollegor eller vänner heller. Men det finns en lägstanivå jag anser alla bör eftersträva. Hur du använder ordet "man". Särskrivningar. Rättstavningar. Tempus. Ja, ni vet. När det gäller det talade ordet går det trender i hur vi uttrycker oss. En vän till mig använder ordet liksom efter närapå varje mening. Men det stör mig inte. Det är hon. Liksom.
Dennis, min exman, säger azzz i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Han använder det för att förstärka en kommentar. "Äh, lägg av azzz". Ett sätt att verka lite nonchalant och ball, skulle jag tro.

Jag har säkert mina grejer för mig. Ett uttryck jag använt en del är whoop whoop. Mest som en skriven kommentarer på sociala medier. Sällan i talad form. Det har varit ett sätt för mig att understryka en sprallig glädje över något. Min vän Josefine har hatat det och sista tiden har jag mest använt det för att retas lite…