Fortsätt till huvudinnehåll

Älskade mamma


Vid den här tiden för elva år sedan fick jag samtalet från min styvfar som förändrade hela min värld.

Klockan var runt 18-tiden på fredagskvällen. Jag satt med min tvåårige son i soffan och läste saga. Telefonen ringde och jag svarade. Orden som letade sig ut från luren gick inte riktigt att förstå.

"Anna, mamma är död"

Jag skrek åt min styvfar att sluta skoja. Jag andades tungt. Gick in i badrummet. Ville inte att sonen skulle se. Någonstans fanns logiken kvar. Allt annat upphörde att existera.

Vi åkte till sjukhuset. På parkeringen kliver jag ur bilen och ser mina yngre bröder samlade. Vi håller om varandra och går in på sjukhuset. På rummet där mamma tillbringat sina sista timmar i livet är det lugnt och fridfullt.

Personalen har svept om henne nya lakan. Hon ser lycklig ut. Jag kysser hennes svala panna och när jag reser mig upp kunde jag där och då slagit ihjäl någon av ilska. Det är en av alla känslor jag upplevde de kommande dagarna.

Nu, elva år senare, har ilskan försvunnit. Sorgen finns kvar. Men också glädjen. Och minnena. Jag pratar med henne varje kväll. Ber om styrka. Delar med mig och hoppas hon ser hur älskad hon var och är.


Kommentarer

 1. Vet inte vad jag ska säga:-( Kram? Futtigt men ändock

  SvaraRadera
 2. Är säker på att hon ser och vet hur älskad hon är.

  Kram till dig idag och alla andra dagar du fina Anna!

  SvaraRadera
 3. Åh så fint skrivet Anna!
  Sorg är jobbig men en glädje över att man haft något fint i livet.
  <3 <3 <3

  SvaraRadera
 4. Å så sorgligt, vackert och livfullt på en och samma gång.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spöket på Husby säteri

En redig människa tror inte på spöken. Och jag är en redig människa. Men jag tror nog på spöken trots allt. Jag har liksom många andra förklarat udda händelser med att det är hjärnan eller omgivningen som spelat mig ett spratt. Men sen händer det där som är så udda att det inte går att förklara.
I dagarna två har jag vistats på det här slottet...


Det heter Husby säteri och ligger i slutet på en grusväg du svänger av på efter att du passerat Mogata. Vid slätbakens strand. I den östgötska skärgården. Varje sommar har jag passerat godset på min väg till mina somrars paradis i Bottna, som också ligger vid vattnet. Ett par mil från säteriet.
Här sägs det spöka.

Godsherren som här sitter i ett samtal med Correns fotochef berättade om hur han och hans fru köpte hela rasket för ett par år sedan. "Det går bra nu", tänkte jag när han sa det...

Hur som helst. Huset byggdes upp efter en brand på 1700-talet. Och alla säger att det spökar. Godsherren ville varken neka eller spä på ryktena…

Ögonbrynsfärg - hemma

Testade något jag bara tidigare bara gjort på salong. Må det bära eller brista, tänkte jag. Vad är det värsta som kan hända? Lite färg på huden utanför? Förpackningen jag köpte (Depend, 99 kronor) har jag blivit rekommenderad av andra. Jag har inget att jämföra med så jag följde deras råd.


Och så här gick det till:


Steg 1 - Titta på innehållet i förpackningen. En blandskål, en pensel, en pinne att röra med, en färgtub och en flaska med skitstarkt medel + ett larm. 
Steg 2 - Kläm ut en sträng färg från tuben, ca 2 cm. Blanda med tio droppar skitstarkt medel. Rör tills det inte är några klumpar kvar.
Steg 3 - Pensla på. Ta det lite vackert med färg på huden. Det mesta går bort, men har du otur... Pensla runt hela hårstrået. Upp och ned, fram och tillbaka. 
Steg 4 - Stå lite ledigt och vänta på att det ska bli klart. Mellan 5-15 minuter beroende på hur kraftig färg man vill ha.
Steg 5 - Torka bort med torr bomullspad. Torka en gång till med blöt pad. Sen är det klart. 


Och så här blev de…

Whoop whoop

Jag jobbar med ord. I skriven och talad form. Jag är inget skolexempel och strävar inte efter det hos mina kollegor eller vänner heller. Men det finns en lägstanivå jag anser alla bör eftersträva. Hur du använder ordet "man". Särskrivningar. Rättstavningar. Tempus. Ja, ni vet. När det gäller det talade ordet går det trender i hur vi uttrycker oss. En vän till mig använder ordet liksom efter närapå varje mening. Men det stör mig inte. Det är hon. Liksom.
Dennis, min exman, säger azzz i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Han använder det för att förstärka en kommentar. "Äh, lägg av azzz". Ett sätt att verka lite nonchalant och ball, skulle jag tro.

Jag har säkert mina grejer för mig. Ett uttryck jag använt en del är whoop whoop. Mest som en skriven kommentarer på sociala medier. Sällan i talad form. Det har varit ett sätt för mig att understryka en sprallig glädje över något. Min vän Josefine har hatat det och sista tiden har jag mest använt det för att retas lite…