Fortsätt till huvudinnehåll

Konsten att sminka


Jag har ända sen jag var liten älskat smink. Fascinerad stod jag såg på när mamma fick längre ögonfransar med hjälp av mascara och drömde om att själv få använda mirakelprodukten. Som tonåring hade jag blivit riktigt duktig på att sminka mig själv. Många ville ha min hjälp när vi skulle ut på krogen. Jag blev sällskapets sminklady.

När jag började jobba med TV blev jag utbildad i tv-sminkandets ädla konst. Men att sminka sig varje dag i den omfattning som krävs för tv-lampornas obarmhärtiga ljus dödade mitt sminkintresse. Det blev helt enkelt trist och ett nödvändigt ont istället för en tid för fantasi och skapande.

Så är det i viss mån fortfarande, även om jag inte längre syns i rutan lika mycket. Men så ibland får jag utlopp för min kreativitet. Som nu inför vår Halloweenfest. Jag har vid tre tillfällen testat den sminkning jag ska ha och för varje gång blir det lite bättre än gången innan. Jag är inget proffs. Inte alls. Men intresset börjar sakta vakna till liv igen. Smink kan vara mer än ögonskugga och mascara. Man kan exempelvis få till vingar runt ögonen.


Kommentarer

 1. Åååhhh, jag ser att jag har valt samma för vår maskerad!
  Fast jag kommer INTE att kunna sminka lika snyggt som du.
  Ska bli så kul att se dig färdig!
  Vi har vår fest nästa fredag, så kikar du in på min blogg då så får du se

  PS. Jag förlorade min mamma för snart 8 år sedan och känner igen mig i dina känslor - sorgen tar sig andra uttryck efter ett tag och att prata med henne känns bra. Kram

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att du alltid är snyggt sminkad!
  Det ska bli spännande att se det färdiga resultatet! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spöket på Husby säteri

En redig människa tror inte på spöken. Och jag är en redig människa. Men jag tror nog på spöken trots allt. Jag har liksom många andra förklarat udda händelser med att det är hjärnan eller omgivningen som spelat mig ett spratt. Men sen händer det där som är så udda att det inte går att förklara.
I dagarna två har jag vistats på det här slottet...


Det heter Husby säteri och ligger i slutet på en grusväg du svänger av på efter att du passerat Mogata. Vid slätbakens strand. I den östgötska skärgården. Varje sommar har jag passerat godset på min väg till mina somrars paradis i Bottna, som också ligger vid vattnet. Ett par mil från säteriet.
Här sägs det spöka.

Godsherren som här sitter i ett samtal med Correns fotochef berättade om hur han och hans fru köpte hela rasket för ett par år sedan. "Det går bra nu", tänkte jag när han sa det...

Hur som helst. Huset byggdes upp efter en brand på 1700-talet. Och alla säger att det spökar. Godsherren ville varken neka eller spä på ryktena…

Ögonbrynsfärg - hemma

Testade något jag bara tidigare bara gjort på salong. Må det bära eller brista, tänkte jag. Vad är det värsta som kan hända? Lite färg på huden utanför? Förpackningen jag köpte (Depend, 99 kronor) har jag blivit rekommenderad av andra. Jag har inget att jämföra med så jag följde deras råd.


Och så här gick det till:


Steg 1 - Titta på innehållet i förpackningen. En blandskål, en pensel, en pinne att röra med, en färgtub och en flaska med skitstarkt medel + ett larm. 
Steg 2 - Kläm ut en sträng färg från tuben, ca 2 cm. Blanda med tio droppar skitstarkt medel. Rör tills det inte är några klumpar kvar.
Steg 3 - Pensla på. Ta det lite vackert med färg på huden. Det mesta går bort, men har du otur... Pensla runt hela hårstrået. Upp och ned, fram och tillbaka. 
Steg 4 - Stå lite ledigt och vänta på att det ska bli klart. Mellan 5-15 minuter beroende på hur kraftig färg man vill ha.
Steg 5 - Torka bort med torr bomullspad. Torka en gång till med blöt pad. Sen är det klart. 


Och så här blev de…

Whoop whoop

Jag jobbar med ord. I skriven och talad form. Jag är inget skolexempel och strävar inte efter det hos mina kollegor eller vänner heller. Men det finns en lägstanivå jag anser alla bör eftersträva. Hur du använder ordet "man". Särskrivningar. Rättstavningar. Tempus. Ja, ni vet. När det gäller det talade ordet går det trender i hur vi uttrycker oss. En vän till mig använder ordet liksom efter närapå varje mening. Men det stör mig inte. Det är hon. Liksom.
Dennis, min exman, säger azzz i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Han använder det för att förstärka en kommentar. "Äh, lägg av azzz". Ett sätt att verka lite nonchalant och ball, skulle jag tro.

Jag har säkert mina grejer för mig. Ett uttryck jag använt en del är whoop whoop. Mest som en skriven kommentarer på sociala medier. Sällan i talad form. Det har varit ett sätt för mig att understryka en sprallig glädje över något. Min vän Josefine har hatat det och sista tiden har jag mest använt det för att retas lite…