Fortsätt till huvudinnehåll

Donera ägg

Tanken slog mig idag när jag satt i bilen och kände att ägglossningen var igång. Varför i hela världen har jag inte donerat ägg? Så tänkte jag...
Jag har två barn men hade gärna haft fler, det ska jag sanningsenligt erkänna. I en familj med en hoper kids så kändes två barn rätt fjuttigt. Men min käre man ville och vill inte ha fler än två barn, och jag tvingar honom inte. Jag är överlycklig över de två jag har och har vant mig vid och uppskattar deras ökade självständighet.
Men varje månad när jag känner ägglossningen så tänker jag på dom som har svårt att få egna barn och här sitter jag och låter äggen glida ut i en blodsörja en gång i månaden. Varje ägglossning är ett slöseri. Jag var inne på en sida och läste på lite och ser att jag har bråttom. Helst ska man vara under 36 år. Det borde väl betyda att det gäller ända fram till 37-årsdagen? I så fall har jag fyra månader på mig att bestämma mig, anmäla mitt intresse och till sist eventuellt ge bort några ägg till bättre behövande.
Kommentarer

 1. Jag har, ärligt, aldrig tänkt den tanken... usch fy mig....

  SvaraRadera
 2. Rätt jobbigt med all hormoner man måste trycka i sig (för att stimulera att fler än ett ynka ägg lossar) Man blir rätt svullen och går upp i vikt också. Själva "äggplockningen" är inte heller någon höjdare. Till en syster skulle jag överväga det, inte annars, så egoistisk är jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att det är kämpigt med hormonbehandling. Det är väl en av sakerna som måste tänkas igenom både en och hundra gånger.

   Radera
 3. Jag har gått igenom flera hormonstimuleringar och äggplockningar vid IVF-behandling. Kan väl säga precis som ovanstående att det är ingen barnlek direkt. Tar både tid och engagemang plus att det är skitjobbigt för både kropp och själ. Men din tanke är ju fantastisk........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch nej, jag har vänner som genomgått det också och det har varit så tufft att förhållanden varit nära att braka samman. Det måste tänkas igenom noga.

   Radera
 4. Min syster har donerat ägg och tre kvinnor har blivit befruktade. Visst är det jobbigt och ibland väldigt omständligt men det handlar om att kunna ge andra något som dom aldrig kommer kunna få utan en donators hjälp.

  SvaraRadera
 5. Det där inlägget värmdes...

  SvaraRadera
 6. Jag är en av de lyckliga som fått ett donerat ägg som resulterat i att jag idag har en fantastisk son :-) Jag är evigt tacksam till den givmilda kvinna som gjorde detta möjligt. Väljer du att donera ägg ger du någon en otroligt fin gåva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vilja höra mer om er historia. Men förstår att du vill vara anonym. Kram :)

   Radera
 7. Tycker det är fantastiskt att det finns kvinnor som donerar ägg! För egen del hjälper det inte utan skulle behöva en livmoder! En ny egen eller en att "låna",men det får man ju inte i Sverige tyvärr! =(
  Men för att återgå till ämnet äggdonation så tycker jag det är stort och fantastiskt att det finns kvinnor som gör det! =)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spöket på Husby säteri

En redig människa tror inte på spöken. Och jag är en redig människa. Men jag tror nog på spöken trots allt. Jag har liksom många andra förklarat udda händelser med att det är hjärnan eller omgivningen som spelat mig ett spratt. Men sen händer det där som är så udda att det inte går att förklara.
I dagarna två har jag vistats på det här slottet...


Det heter Husby säteri och ligger i slutet på en grusväg du svänger av på efter att du passerat Mogata. Vid slätbakens strand. I den östgötska skärgården. Varje sommar har jag passerat godset på min väg till mina somrars paradis i Bottna, som också ligger vid vattnet. Ett par mil från säteriet.
Här sägs det spöka.

Godsherren som här sitter i ett samtal med Correns fotochef berättade om hur han och hans fru köpte hela rasket för ett par år sedan. "Det går bra nu", tänkte jag när han sa det...

Hur som helst. Huset byggdes upp efter en brand på 1700-talet. Och alla säger att det spökar. Godsherren ville varken neka eller spä på ryktena…

Ögonbrynsfärg - hemma

Testade något jag bara tidigare bara gjort på salong. Må det bära eller brista, tänkte jag. Vad är det värsta som kan hända? Lite färg på huden utanför? Förpackningen jag köpte (Depend, 99 kronor) har jag blivit rekommenderad av andra. Jag har inget att jämföra med så jag följde deras råd.


Och så här gick det till:


Steg 1 - Titta på innehållet i förpackningen. En blandskål, en pensel, en pinne att röra med, en färgtub och en flaska med skitstarkt medel + ett larm. 
Steg 2 - Kläm ut en sträng färg från tuben, ca 2 cm. Blanda med tio droppar skitstarkt medel. Rör tills det inte är några klumpar kvar.
Steg 3 - Pensla på. Ta det lite vackert med färg på huden. Det mesta går bort, men har du otur... Pensla runt hela hårstrået. Upp och ned, fram och tillbaka. 
Steg 4 - Stå lite ledigt och vänta på att det ska bli klart. Mellan 5-15 minuter beroende på hur kraftig färg man vill ha.
Steg 5 - Torka bort med torr bomullspad. Torka en gång till med blöt pad. Sen är det klart. 


Och så här blev de…

Whoop whoop

Jag jobbar med ord. I skriven och talad form. Jag är inget skolexempel och strävar inte efter det hos mina kollegor eller vänner heller. Men det finns en lägstanivå jag anser alla bör eftersträva. Hur du använder ordet "man". Särskrivningar. Rättstavningar. Tempus. Ja, ni vet. När det gäller det talade ordet går det trender i hur vi uttrycker oss. En vän till mig använder ordet liksom efter närapå varje mening. Men det stör mig inte. Det är hon. Liksom.
Dennis, min exman, säger azzz i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Han använder det för att förstärka en kommentar. "Äh, lägg av azzz". Ett sätt att verka lite nonchalant och ball, skulle jag tro.

Jag har säkert mina grejer för mig. Ett uttryck jag använt en del är whoop whoop. Mest som en skriven kommentarer på sociala medier. Sällan i talad form. Det har varit ett sätt för mig att understryka en sprallig glädje över något. Min vän Josefine har hatat det och sista tiden har jag mest använt det för att retas lite…