Fortsätt till huvudinnehåll

Mångalen

Imorse när jag vaknade drällde det av statusuppdateringar på Twitter och Facebook om folk som sovit dåligt pga fullmåne. Jag blev nyfiken på vilken forskning som finns kring detta så jag googlade och hittade en mängd mer eller mindre seriösa artiklar i ämnet. Jag läste några mer tillförlitliga, men även några av det mer alternativa slaget.
Därefter skrev jag ett inlägg på Twitter där jag berättade att artiklarna ofta kommer fram till att det handlar om ett "hjärnspöke". När vi tror att vi ska sova dåligt så gör vi det. När jag skrev detta var det många på Twitter som tyckte det förtjänade att skickas vidare med hjälp av en sk retweet och nu rasslar det in mängder av kommentarer från människor jag inte känner om att det finns fakta som visar att vi blir allt från übervakna till varulvar kring fullmåne. Jag har också fått en kommentar om att polisen förstärker bemanningen vid fullmåne - fast de har aldrig erkänt det offentligt. En kvinna menar att hon blir mer aktiv och fylld av energi och att det definitivt är månen som gör det.

Vad säger ni? Tror ni fullmånen påverkar oss på annat vis än att det bara är vår egen hjärna som spelar oss ett spratt?

Här kan du läsa en artikel i ämnet.Kommentarer

 1. Intressant! Jag har inte riktigt trott på att månen kan påverka oss, men jag är överbevisad. Min son har, sedan han var mindre än 1 år, sovit dåligt 1-3 nätter före fullmåne. Han kan omöjligt sova dåligt för att han vet att det är fullmåne och att man "ska" sova dåligt.

  Så som sagt - jag är överbevisad!

  SvaraRadera
 2. Jag kan oxå säga att många många gånger som man sovit dåligt, inte vetat om innan att det varit fullmåne!:)

  SvaraRadera
 3. Jag har noll koll på när det är fullmåne men har vid flera tillfällen konstaterat i efterhand att fullmånen har gjort mina eller vänners bebisar oroliga under dessa nätter och att även vi vuxna har mått konstigt och ibland sovit dåligt. Men som sagt; då har det hänt först och sen har jag eller ngn annan insett att det har varit fullmåne.


  När jag skriver bebisar så är det för att det har varit så mest när de var under två. Och då menar jag alltså nätter som frångår rutinerna.

  SvaraRadera
 4. Jag sover som en stock, gör alltid det så för min del är det bara "hjärnspöken".
  Har läst att månen påverkar tidvattnet och eftersom människan består av 50-65% vatten påverkas vi också men jag vet i hundan alltså...

  SvaraRadera
 5. Fullmånen påverkar hela vår familjs sömn. VI har ingen koll på när den infaller, men vi kan konstatera i efterhand att den HAR varit när vi håglöst tittar på varandra och förbannar natten som ingen fick sova på.

  SvaraRadera
 6. Jag har aldrig koll på fullmånen förrän jag ligger där sömnlös och tänker vafan somnar jag inte för, så jag tror absolut på detta. Vår fyraåring sover oxå illa nätterna kring fullmåne och har gjort det sen han var bebis.

  En barmorska jag känner berättade oxå att det alltid föddds extra många barn under fullmånen.

  Spännande tycker jag.

  SvaraRadera
 7. Instämmer med flera ovan!! Har sällan koll på när det är fullmåne o kan alltid i efterhand konstatera att jag sovit hur illa som helst! Så nåt gör den med oss! ;)

  SvaraRadera
 8. Jag känner inte av det men sedan tidigare vet jag sjukhuspersonal som säger att det är mer att göra på akuten, fler barn föds och vakter på krogen säger att det blir mer bråk då. Har dock inga belägg för detta !

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spöket på Husby säteri

En redig människa tror inte på spöken. Och jag är en redig människa. Men jag tror nog på spöken trots allt. Jag har liksom många andra förklarat udda händelser med att det är hjärnan eller omgivningen som spelat mig ett spratt. Men sen händer det där som är så udda att det inte går att förklara.
I dagarna två har jag vistats på det här slottet...


Det heter Husby säteri och ligger i slutet på en grusväg du svänger av på efter att du passerat Mogata. Vid slätbakens strand. I den östgötska skärgården. Varje sommar har jag passerat godset på min väg till mina somrars paradis i Bottna, som också ligger vid vattnet. Ett par mil från säteriet.
Här sägs det spöka.

Godsherren som här sitter i ett samtal med Correns fotochef berättade om hur han och hans fru köpte hela rasket för ett par år sedan. "Det går bra nu", tänkte jag när han sa det...

Hur som helst. Huset byggdes upp efter en brand på 1700-talet. Och alla säger att det spökar. Godsherren ville varken neka eller spä på ryktena…

Ögonbrynsfärg - hemma

Testade något jag bara tidigare bara gjort på salong. Må det bära eller brista, tänkte jag. Vad är det värsta som kan hända? Lite färg på huden utanför? Förpackningen jag köpte (Depend, 99 kronor) har jag blivit rekommenderad av andra. Jag har inget att jämföra med så jag följde deras råd.


Och så här gick det till:


Steg 1 - Titta på innehållet i förpackningen. En blandskål, en pensel, en pinne att röra med, en färgtub och en flaska med skitstarkt medel + ett larm. 
Steg 2 - Kläm ut en sträng färg från tuben, ca 2 cm. Blanda med tio droppar skitstarkt medel. Rör tills det inte är några klumpar kvar.
Steg 3 - Pensla på. Ta det lite vackert med färg på huden. Det mesta går bort, men har du otur... Pensla runt hela hårstrået. Upp och ned, fram och tillbaka. 
Steg 4 - Stå lite ledigt och vänta på att det ska bli klart. Mellan 5-15 minuter beroende på hur kraftig färg man vill ha.
Steg 5 - Torka bort med torr bomullspad. Torka en gång till med blöt pad. Sen är det klart. 


Och så här blev de…

Whoop whoop

Jag jobbar med ord. I skriven och talad form. Jag är inget skolexempel och strävar inte efter det hos mina kollegor eller vänner heller. Men det finns en lägstanivå jag anser alla bör eftersträva. Hur du använder ordet "man". Särskrivningar. Rättstavningar. Tempus. Ja, ni vet. När det gäller det talade ordet går det trender i hur vi uttrycker oss. En vän till mig använder ordet liksom efter närapå varje mening. Men det stör mig inte. Det är hon. Liksom.
Dennis, min exman, säger azzz i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Han använder det för att förstärka en kommentar. "Äh, lägg av azzz". Ett sätt att verka lite nonchalant och ball, skulle jag tro.

Jag har säkert mina grejer för mig. Ett uttryck jag använt en del är whoop whoop. Mest som en skriven kommentarer på sociala medier. Sällan i talad form. Det har varit ett sätt för mig att understryka en sprallig glädje över något. Min vän Josefine har hatat det och sista tiden har jag mest använt det för att retas lite…