Fortsätt till huvudinnehåll

Warszawa - en härlig resa

Warszawa bjöd på en blandning av kultur och modernitet. Tyvärr finns inte så mycket kvar från tiden innan andra världskriget. Något hus här och där. Mycket är uppbyggt senare för att efterlikna det som var innan kriget. Men det finns museum och grejer. Vi fick fatt i en taxichaufför som guidade oss genom stadens historia. Annars kan man ta en turistbuss och åka runt.
Ska du dit kanske kan du finna en del nyttig information i det här inlägget.

Spralliga. En taxiresa från Chopin flygplats ska inte kosta mer än 60 zloty (ca 130 kronor).
                              
Hotell Bristol. Fem stjärnor och superfint. Ett av Warszawas finaste. Och dyraste om man jämför med andra alternativ i staden. Gratis wi-fi i lobbyn. Ca 50 zloty/dygn för att få det på rummet.
                                       
Hotellrummet hade två enkelsängar. Vi bad om rum högst upp och vi fick på sjunde våningen med utsikt över hela staden.
                                        

Torget innan Gamla stan. Den rosa byggnaden är ett slott. I gamla stan finns barer, restauranger och små hantverksbodar. Supermysigt.
                           
Josefine kikar runt lite. Framför slottet.
                           
Aptitretare på hotellrestaurangen. Tonfisk. Hotellrestaurangen hade bra mat men kostade som att äta i Sverige. Annars ligger priserna på ungefär halva priset som i Sverige. Ju längre från turiststråken desto billigare. Självklart.  
                                         
Frukosten på hotellet hade allt du kan förvänta dig av en frukostbuffé. Men det är inte lika mycket bröd och pålägg som i Sverige.
                                      
På 50-talet byggdes den här stoltheten. Eller egentligen gillar inte polackerna den, men som turist är den ett givet fotomål. Byggnaden är en gåva från Sovjetunionen men polackerna fick bygga den själva.
                                        
Kedjorna H&M och Zara har priser som i Sverige, men polackernas egna kedjor har kläder till halva priset. Zloty terassy heter ett av de största köpcentrumen. 200 butiker och Hard rock café i botten. Kostade 15 zloty med taxi mellan hotellet och köpcentrumet.
                                      
Lite after shopping i solen. En liter öl i matbutikerna kostade ca 3 zloty.
                                      

I gallerian fanns Victoria secret. Mest dofter, men också en del underkläder och annat krimskrams.
                                      
 
Mitt resesällskap vilar mellan två trappor när vi sket i hissen.


                                      Summan av kardemumman. Ta en tripp! Det är det värt!

Kommentarer

  1. Ha ha ha... förlåt, men sista bildtexten... ha ha ha... kan lätt "feltolkas"...
    (och hon ser rätt slut ut...)
    :-D
    Verkar varit en helt fantastisk resa, önskar jag hade tid och möjlighet för att uppleva små närliggande guldkorn!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spöket på Husby säteri

En redig människa tror inte på spöken. Och jag är en redig människa. Men jag tror nog på spöken trots allt. Jag har liksom många andra förklarat udda händelser med att det är hjärnan eller omgivningen som spelat mig ett spratt. Men sen händer det där som är så udda att det inte går att förklara.
I dagarna två har jag vistats på det här slottet...


Det heter Husby säteri och ligger i slutet på en grusväg du svänger av på efter att du passerat Mogata. Vid slätbakens strand. I den östgötska skärgården. Varje sommar har jag passerat godset på min väg till mina somrars paradis i Bottna, som också ligger vid vattnet. Ett par mil från säteriet.
Här sägs det spöka.

Godsherren som här sitter i ett samtal med Correns fotochef berättade om hur han och hans fru köpte hela rasket för ett par år sedan. "Det går bra nu", tänkte jag när han sa det...

Hur som helst. Huset byggdes upp efter en brand på 1700-talet. Och alla säger att det spökar. Godsherren ville varken neka eller spä på ryktena…

Ögonbrynsfärg - hemma

Testade något jag bara tidigare bara gjort på salong. Må det bära eller brista, tänkte jag. Vad är det värsta som kan hända? Lite färg på huden utanför? Förpackningen jag köpte (Depend, 99 kronor) har jag blivit rekommenderad av andra. Jag har inget att jämföra med så jag följde deras råd.


Och så här gick det till:


Steg 1 - Titta på innehållet i förpackningen. En blandskål, en pensel, en pinne att röra med, en färgtub och en flaska med skitstarkt medel + ett larm. 
Steg 2 - Kläm ut en sträng färg från tuben, ca 2 cm. Blanda med tio droppar skitstarkt medel. Rör tills det inte är några klumpar kvar.
Steg 3 - Pensla på. Ta det lite vackert med färg på huden. Det mesta går bort, men har du otur... Pensla runt hela hårstrået. Upp och ned, fram och tillbaka. 
Steg 4 - Stå lite ledigt och vänta på att det ska bli klart. Mellan 5-15 minuter beroende på hur kraftig färg man vill ha.
Steg 5 - Torka bort med torr bomullspad. Torka en gång till med blöt pad. Sen är det klart. 


Och så här blev de…

Whoop whoop

Jag jobbar med ord. I skriven och talad form. Jag är inget skolexempel och strävar inte efter det hos mina kollegor eller vänner heller. Men det finns en lägstanivå jag anser alla bör eftersträva. Hur du använder ordet "man". Särskrivningar. Rättstavningar. Tempus. Ja, ni vet. När det gäller det talade ordet går det trender i hur vi uttrycker oss. En vän till mig använder ordet liksom efter närapå varje mening. Men det stör mig inte. Det är hon. Liksom.
Dennis, min exman, säger azzz i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Han använder det för att förstärka en kommentar. "Äh, lägg av azzz". Ett sätt att verka lite nonchalant och ball, skulle jag tro.

Jag har säkert mina grejer för mig. Ett uttryck jag använt en del är whoop whoop. Mest som en skriven kommentarer på sociala medier. Sällan i talad form. Det har varit ett sätt för mig att understryka en sprallig glädje över något. Min vän Josefine har hatat det och sista tiden har jag mest använt det för att retas lite…