Fortsätt till huvudinnehåll

Look up istället för ned

Vi använder GPS i mobilen. Vi delar bilder på våra barns födsel, våra förlovningsringsprydda händer och kistor där våra kära tar sin sista vila.

Vi tittar på film, spelar spel, sms:ar och gillar andras inlägg.

Vi letar reakläder, bokar taxiresor och betalar räkningar.

 Vi filmar, fotar och redigerar våra alster i de bästa fotoapparna.

En nysläppt video på Youtube klättrar raketartat på delningslistor. Sen den 25 april har den setts 10, 5 miljoner gånger. Filmen handlar om precis det här. Att vi går med näsan i mobilerna istället för att ta mänsklig kontakt.

Det händer ibland att det publiceras sådana här filmer. Det är tacksamt för en filmmakare. För alla känner igen sig och just den här spelar på våra känslor. Alla förfasas över att vi har blivit sådana som filmen påtalar. Och sen...

...så delar vi på Facebook. Och går än en gång emot videons sensmoral. För kära vänner. Vi är fast. Och vi är fast på grund av att det är jävligt praktiskt att boka taxiresan via appen. Det går fortare att hitta med hjälp av gps och att föra över pengar mellan konton har blivit en ren livsnödvändig funktion.

Att vi däremot klickar in oss på Facebook, Twitter och Instagram så fort telefonen ligger i näven. Det är rubbat. Och där finns tid att hämta om du bara tittar upp från mobilen. Tiden kan du  använda till att krama dina barn, ringa gamla mormor eller ha en picknick med en kär vän. Tid att älska.

Men jag tänker fortsätta sätta näsan i mobilen och låta gps:en leda mig när jag letar efter Stockholmshotellet.


Foto: Lena Carmesten 


Kommentarer

  1. Slå en pling så kan jag guida dig i betongdjungeln ;) kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det kanske jag gör nästa gång. :) Kram

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spöket på Husby säteri

En redig människa tror inte på spöken. Och jag är en redig människa. Men jag tror nog på spöken trots allt. Jag har liksom många andra förklarat udda händelser med att det är hjärnan eller omgivningen som spelat mig ett spratt. Men sen händer det där som är så udda att det inte går att förklara.
I dagarna två har jag vistats på det här slottet...


Det heter Husby säteri och ligger i slutet på en grusväg du svänger av på efter att du passerat Mogata. Vid slätbakens strand. I den östgötska skärgården. Varje sommar har jag passerat godset på min väg till mina somrars paradis i Bottna, som också ligger vid vattnet. Ett par mil från säteriet.
Här sägs det spöka.

Godsherren som här sitter i ett samtal med Correns fotochef berättade om hur han och hans fru köpte hela rasket för ett par år sedan. "Det går bra nu", tänkte jag när han sa det...

Hur som helst. Huset byggdes upp efter en brand på 1700-talet. Och alla säger att det spökar. Godsherren ville varken neka eller spä på ryktena…

Ögonbrynsfärg - hemma

Testade något jag bara tidigare bara gjort på salong. Må det bära eller brista, tänkte jag. Vad är det värsta som kan hända? Lite färg på huden utanför? Förpackningen jag köpte (Depend, 99 kronor) har jag blivit rekommenderad av andra. Jag har inget att jämföra med så jag följde deras råd.


Och så här gick det till:


Steg 1 - Titta på innehållet i förpackningen. En blandskål, en pensel, en pinne att röra med, en färgtub och en flaska med skitstarkt medel + ett larm. 
Steg 2 - Kläm ut en sträng färg från tuben, ca 2 cm. Blanda med tio droppar skitstarkt medel. Rör tills det inte är några klumpar kvar.
Steg 3 - Pensla på. Ta det lite vackert med färg på huden. Det mesta går bort, men har du otur... Pensla runt hela hårstrået. Upp och ned, fram och tillbaka. 
Steg 4 - Stå lite ledigt och vänta på att det ska bli klart. Mellan 5-15 minuter beroende på hur kraftig färg man vill ha.
Steg 5 - Torka bort med torr bomullspad. Torka en gång till med blöt pad. Sen är det klart. 


Och så här blev de…

Whoop whoop

Jag jobbar med ord. I skriven och talad form. Jag är inget skolexempel och strävar inte efter det hos mina kollegor eller vänner heller. Men det finns en lägstanivå jag anser alla bör eftersträva. Hur du använder ordet "man". Särskrivningar. Rättstavningar. Tempus. Ja, ni vet. När det gäller det talade ordet går det trender i hur vi uttrycker oss. En vän till mig använder ordet liksom efter närapå varje mening. Men det stör mig inte. Det är hon. Liksom.
Dennis, min exman, säger azzz i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Han använder det för att förstärka en kommentar. "Äh, lägg av azzz". Ett sätt att verka lite nonchalant och ball, skulle jag tro.

Jag har säkert mina grejer för mig. Ett uttryck jag använt en del är whoop whoop. Mest som en skriven kommentarer på sociala medier. Sällan i talad form. Det har varit ett sätt för mig att understryka en sprallig glädje över något. Min vän Josefine har hatat det och sista tiden har jag mest använt det för att retas lite…