Fortsätt till huvudinnehåll

Bandet till ett djur

Mitt band till djur har varit löst. Obefintligt faktiskt. Jag har aldrig fascinerats. Eller längtat efter ett eget husdjur. Därmed inte sagt att jag är känslokall. Nej. Tvärtom. Jag räddar myror om jag kan. På riktigt. Det är kanske ett inlägg i sig. Möjligen ett fall för psykologen.

Så kom dagen när jag flyttade till landet. Vi fick rådet att skaffa katt. För att minimera mössen. Så vi skaffade en liten kattunge. Busig till en början. Fick för sig att hoppa upp på bänkar och soffor. Men vi lärde henne rätt och fel. Och jag lärde mig att tycka om henne.

Några år senare fick vi kattungar på gården. Alla fick nya hem. Utom den grå. Den ville vi behålla. Han var godhjärtad. Lärde sig våra regler. Att hålla sig på golvet tills dess att vi skulle sova. Då fick han gärna sova vid fötterna i någon av våra sängar.

Solande på trätrallen kom han och la sig bredvid. Spann och ville buffa med nosen. Jämt. Han var alltid hemma. Såvida han inte jagade harar eller möss. Men en kväll för några dagar sen gick han för nära vägen.

Han vilar nu under vårt äppleträd i vårt bortre hörn av trädgården. Nära åkern där han jagade mat sin sista eftermiddag i livet och jag kan inte längre säga att mina band till djur är obefintliga. Jag saknar honom. Något alldeles otroligt. Och jag önskar att vi också kunde lärt våra katter att hålla sig borta från vägen.                                   

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Spöket på Husby säteri

En redig människa tror inte på spöken. Och jag är en redig människa. Men jag tror nog på spöken trots allt. Jag har liksom många andra förklarat udda händelser med att det är hjärnan eller omgivningen som spelat mig ett spratt. Men sen händer det där som är så udda att det inte går att förklara.
I dagarna två har jag vistats på det här slottet...


Det heter Husby säteri och ligger i slutet på en grusväg du svänger av på efter att du passerat Mogata. Vid slätbakens strand. I den östgötska skärgården. Varje sommar har jag passerat godset på min väg till mina somrars paradis i Bottna, som också ligger vid vattnet. Ett par mil från säteriet.
Här sägs det spöka.

Godsherren som här sitter i ett samtal med Correns fotochef berättade om hur han och hans fru köpte hela rasket för ett par år sedan. "Det går bra nu", tänkte jag när han sa det...

Hur som helst. Huset byggdes upp efter en brand på 1700-talet. Och alla säger att det spökar. Godsherren ville varken neka eller spä på ryktena…

Ögonbrynsfärg - hemma

Testade något jag bara tidigare bara gjort på salong. Må det bära eller brista, tänkte jag. Vad är det värsta som kan hända? Lite färg på huden utanför? Förpackningen jag köpte (Depend, 99 kronor) har jag blivit rekommenderad av andra. Jag har inget att jämföra med så jag följde deras råd.


Och så här gick det till:


Steg 1 - Titta på innehållet i förpackningen. En blandskål, en pensel, en pinne att röra med, en färgtub och en flaska med skitstarkt medel + ett larm. 
Steg 2 - Kläm ut en sträng färg från tuben, ca 2 cm. Blanda med tio droppar skitstarkt medel. Rör tills det inte är några klumpar kvar.
Steg 3 - Pensla på. Ta det lite vackert med färg på huden. Det mesta går bort, men har du otur... Pensla runt hela hårstrået. Upp och ned, fram och tillbaka. 
Steg 4 - Stå lite ledigt och vänta på att det ska bli klart. Mellan 5-15 minuter beroende på hur kraftig färg man vill ha.
Steg 5 - Torka bort med torr bomullspad. Torka en gång till med blöt pad. Sen är det klart. 


Och så här blev de…

Whoop whoop

Jag jobbar med ord. I skriven och talad form. Jag är inget skolexempel och strävar inte efter det hos mina kollegor eller vänner heller. Men det finns en lägstanivå jag anser alla bör eftersträva. Hur du använder ordet "man". Särskrivningar. Rättstavningar. Tempus. Ja, ni vet. När det gäller det talade ordet går det trender i hur vi uttrycker oss. En vän till mig använder ordet liksom efter närapå varje mening. Men det stör mig inte. Det är hon. Liksom.
Dennis, min exman, säger azzz i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Han använder det för att förstärka en kommentar. "Äh, lägg av azzz". Ett sätt att verka lite nonchalant och ball, skulle jag tro.

Jag har säkert mina grejer för mig. Ett uttryck jag använt en del är whoop whoop. Mest som en skriven kommentarer på sociala medier. Sällan i talad form. Det har varit ett sätt för mig att understryka en sprallig glädje över något. Min vän Josefine har hatat det och sista tiden har jag mest använt det för att retas lite…