Fortsätt till huvudinnehåll

Minimera semesterbråken

Nu är det dags igen. Nu ska en 38-åring, en 37-åring, en 15-åring och en 12-åring samsas på samma yta dygnet runt i tre veckor. Fyra personligheter som i vardagen faktiskt inte träffar varandra så mycket. Inte som en samlad familj.

Dennis älskar att inte göra någonting.
Jag älskar att göra allting med en gång.
Wille älskar att nattsudda med datorn eller mobilen till hands.
Thea älskar att umgås med kompisar.

Nu ska vi synka dessa intressen utan att krocka. Men tro mig. Vi kommer krocka. Frontalkrocka. Första dagarna kommer vi visa hänsyn och respekt. Vi är pigga och sugna på semester. Men sen kommer de stekheta dagarna, när solstingen är nära, maten för långt borta och nerverna ligger utanpå. Då räcker en pik, en hamlös puff på trottoaren eller en bitter blick för att orsaka en känslostorm som tar sig olika uttryck beroende på vem som är den känsliga för tillfället.

Men det finns små medel som ändå kan minimera krockarna.

1.Köp eget solskydd. En egen flaska som man själv ansvarar för. Då kan Thea tappa flaskan i sanden utan att någon får spelet över sandkorn på fel plats.

2.Ge ungarna egna pengar som de får hushålla med till läsk/glass/pommes på stranden. Ge dom pengar till två köp per dag. Så får de själva ansvara för när de vill använda dessa pengar. Räkna dock med en diskussion om att dina ölköp är fler än deras två läskköp. Här kan du använda argumentet: Det är jag som tjänat pengarna.

3.Har ungen missat att borsta tänderna när ni kom hem från restaurangen? Skit i det. Låt ungen sova.
Uppfostra hemma. Inte på semestern. Välj dina konflikter med ungarna. Ta det som måste tas. Men skit i petitesserna.

4.Vill alla inte följa med till shoppinggallerian? Vad gör det? Lämna tråkmånsarna hemma och shoppa loss själv. Man behöver inte göra allt tillsammans.

5.Tycker någon (...) att sandkornen skapar sandslott i lägenheten? Hjälps åt att lämna sanden utanför. Sätt ett schema för dammsugning. Var fjärde dag. Och dammsuger någon inte lika bra som någon annan? Det räknas som petitess. Läs punkt 3.

6.Bunkra aktiviteter. Se till att ungarna har vattenleksaker, UNO, kortlekar, Kasta gris, Yatzy, bollar och flytmadrasser med sig. Och vill de inte vara själva i vattnet? Res på röven och gör dem sällskap. Det räcker ofta med några minuter för att få igång dom. Sen kan du knalla tillbaka till brassen och Sangrian. Förhoppningsvis har du haft lite kul också. För er som har råd kan även mobiler och läsplattor komma väl till pass.

7.Peta i dig och ungarna mat. Innehåller inte strandsnacksen alla delar från kostcirkeln? Och? Ät det som finns. Frukt och vatten i strandväskan är A och O. Håller ni sockret och vätskan i balans så kommer ni behålla kontrollen över era känslor.

Så om tre veckor, när vi är tillbaka i Sverige igen, ska jag berätta hur det gick...

                       
Mammans solskydd. För 700 kronor. Det var jag värd.
                                            

Kommentarer

  1. Lycka till! Låter som en klok lista så ni får säkerligen en underbar resa som vanligt! Kram

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spöket på Husby säteri

En redig människa tror inte på spöken. Och jag är en redig människa. Men jag tror nog på spöken trots allt. Jag har liksom många andra förklarat udda händelser med att det är hjärnan eller omgivningen som spelat mig ett spratt. Men sen händer det där som är så udda att det inte går att förklara.
I dagarna två har jag vistats på det här slottet...


Det heter Husby säteri och ligger i slutet på en grusväg du svänger av på efter att du passerat Mogata. Vid slätbakens strand. I den östgötska skärgården. Varje sommar har jag passerat godset på min väg till mina somrars paradis i Bottna, som också ligger vid vattnet. Ett par mil från säteriet.
Här sägs det spöka.

Godsherren som här sitter i ett samtal med Correns fotochef berättade om hur han och hans fru köpte hela rasket för ett par år sedan. "Det går bra nu", tänkte jag när han sa det...

Hur som helst. Huset byggdes upp efter en brand på 1700-talet. Och alla säger att det spökar. Godsherren ville varken neka eller spä på ryktena…

Ögonbrynsfärg - hemma

Testade något jag bara tidigare bara gjort på salong. Må det bära eller brista, tänkte jag. Vad är det värsta som kan hända? Lite färg på huden utanför? Förpackningen jag köpte (Depend, 99 kronor) har jag blivit rekommenderad av andra. Jag har inget att jämföra med så jag följde deras råd.


Och så här gick det till:


Steg 1 - Titta på innehållet i förpackningen. En blandskål, en pensel, en pinne att röra med, en färgtub och en flaska med skitstarkt medel + ett larm. 
Steg 2 - Kläm ut en sträng färg från tuben, ca 2 cm. Blanda med tio droppar skitstarkt medel. Rör tills det inte är några klumpar kvar.
Steg 3 - Pensla på. Ta det lite vackert med färg på huden. Det mesta går bort, men har du otur... Pensla runt hela hårstrået. Upp och ned, fram och tillbaka. 
Steg 4 - Stå lite ledigt och vänta på att det ska bli klart. Mellan 5-15 minuter beroende på hur kraftig färg man vill ha.
Steg 5 - Torka bort med torr bomullspad. Torka en gång till med blöt pad. Sen är det klart. 


Och så här blev de…

Whoop whoop

Jag jobbar med ord. I skriven och talad form. Jag är inget skolexempel och strävar inte efter det hos mina kollegor eller vänner heller. Men det finns en lägstanivå jag anser alla bör eftersträva. Hur du använder ordet "man". Särskrivningar. Rättstavningar. Tempus. Ja, ni vet. När det gäller det talade ordet går det trender i hur vi uttrycker oss. En vän till mig använder ordet liksom efter närapå varje mening. Men det stör mig inte. Det är hon. Liksom.
Dennis, min exman, säger azzz i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Han använder det för att förstärka en kommentar. "Äh, lägg av azzz". Ett sätt att verka lite nonchalant och ball, skulle jag tro.

Jag har säkert mina grejer för mig. Ett uttryck jag använt en del är whoop whoop. Mest som en skriven kommentarer på sociala medier. Sällan i talad form. Det har varit ett sätt för mig att understryka en sprallig glädje över något. Min vän Josefine har hatat det och sista tiden har jag mest använt det för att retas lite…