Fortsätt till huvudinnehåll

Jag är äntligen nöjd

Livet blev huller om buller. Rutiner kastas upp i luften. Jag har vant mig att röra mig sida vid sida med kaos. Det är ok. Kaos är som vårfloden. Vild och otämjd. Kommer du för nära kaos rycks du med. Tankarna virvlar som strömmarna omkring dig. Du kämpar efter fast mark under fötterna och med en sista kraftansträngning lyckas du kanske ställa dig upp igen. Eller så räddas du av en utsträckt hand. Jag virvlar inte i kaos. Jag rör mig lika snabbt, men i min egen fåra.

Jag är stark. Mentalt och fysiskt. Jag har tränat i många år nu. Både med min fysiska kropp och med mitt sinne. Jag sätter upp mål. Ibland når jag dem. Ibland inte. Målen är min morot. Jag sätter siktet långt fram och med blicken fokuserad så börjar jag röra mig.

Men numera tillåter jag mig också att bromsa och skita i alla mål om jag känner för det en dag. Jag vet att jag är tillbaka på banan igen imorgon. Jag litar på mig själv. Jag är i grunden nöjd med mitt liv. Och det är en ynnest att få leva med den känslan.

Mina åtta (8) tips för att bli nöjd:

1. Perspektiv
Läs hur andra människor har det. Se dokumentärer. Blunda inte för verkligheten som andra lever i. Det ger dig perspektiv på din egen situation.

2. Prioritera
Vilka är viktigast? Sätt upp en lista. Mys med ungarna en hel kväll och tacka nej till en julfest.

3. Skramla tid
Schemalägg städning en timme i veckan. Den timman hjälper alla till. Tiden ni sparar kan ni lägga på sällskapsspel.

4. Naturens under
Klä dig varmt och ta dig utomhus. Trädgården, balkongen, ett öppet fönster, skogsdunge, en kal klippa... Ta med en filt, varm choklad och en bok. Andas djupt och känn livet flöda. Naturen gör under med oss.

5. Vårda sakerna
Skaffa en lättmatchad garderob. Gå upp en nivå i kvalitét. Tvätta varsamt. Lämna in skor till skomakaren. Gör uppdateringarna på dina tekniska prylar. Skydda dem. Du sparar pengar och miljön. Dessutom slipper du kuta i butiker hela tiden. Den tiden kan du lägga på någon i prio-listan.

6. Älska din nästa
Min Fredrik frågade mig: Vad kan jag göra för dig idag? Att bry sig om andra människor får oss att må bra! Testa!

7. Utmana
Gör och testa nya saker ofta. Anmäl dig till nya pass på gymmet. Prata med tiggaren. Ta en paus från sociala medier en vecka. Tält istället för hotell. Köp tanttrosor istället för string. Klä dig i färg från topp till tå. Håll tal på nästa fest. Det behöver inte vara stora saker så länge det är utmaningar för dig.

8. Se dig omkring
Vandra hem en ny väg från jobbet. Gå en annan stig i skogen. Besök nya museum. Eller varför inte beta av alla i staden? Bada i länets alla sjöar under en sommar. Sätt dig på ett café och se på människorna som går förbi.Jag tränar i snitt 3, 5 gång per vecka. Det är jag nöjd med.

Kommentarer

 1. Kloka ord och råd jag aldrig hört förut.
  Skönt att du är nöjd.
  Livet går som en bergodalbana och det är bara att följa med.
  Inget kan stoppa det.
  Jag känner att de senaste fem åren är de bästa hittills i mitt liv. Jag lever i min dröm.
  Hoppas du lever i din.
  Trevlig helg

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spöket på Husby säteri

En redig människa tror inte på spöken. Och jag är en redig människa. Men jag tror nog på spöken trots allt. Jag har liksom många andra förklarat udda händelser med att det är hjärnan eller omgivningen som spelat mig ett spratt. Men sen händer det där som är så udda att det inte går att förklara.
I dagarna två har jag vistats på det här slottet...


Det heter Husby säteri och ligger i slutet på en grusväg du svänger av på efter att du passerat Mogata. Vid slätbakens strand. I den östgötska skärgården. Varje sommar har jag passerat godset på min väg till mina somrars paradis i Bottna, som också ligger vid vattnet. Ett par mil från säteriet.
Här sägs det spöka.

Godsherren som här sitter i ett samtal med Correns fotochef berättade om hur han och hans fru köpte hela rasket för ett par år sedan. "Det går bra nu", tänkte jag när han sa det...

Hur som helst. Huset byggdes upp efter en brand på 1700-talet. Och alla säger att det spökar. Godsherren ville varken neka eller spä på ryktena…

Ögonbrynsfärg - hemma

Testade något jag bara tidigare bara gjort på salong. Må det bära eller brista, tänkte jag. Vad är det värsta som kan hända? Lite färg på huden utanför? Förpackningen jag köpte (Depend, 99 kronor) har jag blivit rekommenderad av andra. Jag har inget att jämföra med så jag följde deras råd.


Och så här gick det till:


Steg 1 - Titta på innehållet i förpackningen. En blandskål, en pensel, en pinne att röra med, en färgtub och en flaska med skitstarkt medel + ett larm. 
Steg 2 - Kläm ut en sträng färg från tuben, ca 2 cm. Blanda med tio droppar skitstarkt medel. Rör tills det inte är några klumpar kvar.
Steg 3 - Pensla på. Ta det lite vackert med färg på huden. Det mesta går bort, men har du otur... Pensla runt hela hårstrået. Upp och ned, fram och tillbaka. 
Steg 4 - Stå lite ledigt och vänta på att det ska bli klart. Mellan 5-15 minuter beroende på hur kraftig färg man vill ha.
Steg 5 - Torka bort med torr bomullspad. Torka en gång till med blöt pad. Sen är det klart. 


Och så här blev de…

Whoop whoop

Jag jobbar med ord. I skriven och talad form. Jag är inget skolexempel och strävar inte efter det hos mina kollegor eller vänner heller. Men det finns en lägstanivå jag anser alla bör eftersträva. Hur du använder ordet "man". Särskrivningar. Rättstavningar. Tempus. Ja, ni vet. När det gäller det talade ordet går det trender i hur vi uttrycker oss. En vän till mig använder ordet liksom efter närapå varje mening. Men det stör mig inte. Det är hon. Liksom.
Dennis, min exman, säger azzz i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Han använder det för att förstärka en kommentar. "Äh, lägg av azzz". Ett sätt att verka lite nonchalant och ball, skulle jag tro.

Jag har säkert mina grejer för mig. Ett uttryck jag använt en del är whoop whoop. Mest som en skriven kommentarer på sociala medier. Sällan i talad form. Det har varit ett sätt för mig att understryka en sprallig glädje över något. Min vän Josefine har hatat det och sista tiden har jag mest använt det för att retas lite…