En annorlunda jul

Julaftonsmorgonen andas förväntan. Det nalkas kramar, krubb och klappar. Vi målar våra naglar röda, ikläder oss de juligaste outfits vi kan finna i våra garderober. Den sista maten ska förberedas. Det suckas över missade inköp och bilen går mot julöppen butik. Högtalarna vibrerar av bjällerklangsmusik sen i novemberslut.
Gästernas bilar syns vid krönet på landsvägen och snart är huset fullt av älskade människor. Det trängs vid grytor och karotter. Låt maten väl smaka. Julmustspäckade ungar kutar runt runt i sin längtan efter tomten och hans klappar. Rödmosiga vuxna hyschar och skålar i snapsdryck.

Ja, ni vet storyn. Har vi själva inte varit med om den har vi fått den riktiga julen förklarad för oss.
En riktig jul. Vad är det? Att få umgås med människor vi älskar, svarar nog många. Att äta gott och dela ut en julklapp säger andra.

För mig finns ingen riktig jul. Den dog med mamma. Istället har vi försökt skapa en riktig jul för våra barn. Med kärlek, mystik och nyfikenhet har vi byggt upp deras traditioner. En tradition som ska hålla oavsett var de är, vem de är med. Traditionen ska bo i deras hjärtan.
I år är jag inte med dem på julafton. För första gången. Det är nu vårt försök testas. Det är nu de ska klara sig utan mig och jag ska klara mig utan dem.

Julen är kärlekens tid. Ge tiggaren en slant och några minuter av din tid. Krama katten bredvid dig i soffan. Skriv ett brev till någon. Boka ett Facetime-möte. Ge din granne pepparkakor. Skänk en slant till Gula båtarna. Att ge kärlek är julfrid för mig.
Min rangliga grandekoration i Kaga.

Kommentarer

Populära inlägg